Cum NATO a salvat Republica Moldova de pesticidele sovietice

0

Ultimul lot de pesticide din Republica Moldova a fost evacuat pe 28 iunie 2018, din Alexăndreni, raionul Sîngerei în cadrul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova.

E vorba de 31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sângerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți, care constituie și ultimul lot din cele 1.269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro.

Moștenire sovietică

Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Am avut în permanență provocări legate de siguranţa alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a spus prim-ministrul Pavel Filip la ceremonia de încheiere a proiectului,.

De notat că de-a lungul timpului primăriile celor 400 de localități în care existau depozite de pesticide moștenite din epoca sovietică, semnalau un număr în creștere de afecțiuni în aceste zone.

Astăzi am reușit să expediem ultimele camioane de pesticide sovietice. Eu sincer îmi doresc să scăpăm în totalitate și de mentalitatea sovietică care era orientată în a aștepta ca totul să facă statul. Trebuie să muncim împreună pentru a face viitorul nostru mai bun”, a conchis premierul.

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că este o zi istorică pentru Republica Moldova, pentru că cetăţenii au devenit beneficiarii acestui proiect amplu. „Cel mai important aspect a fost cooperarea dintre ţările membre şi partenere NATO, dar şi structurilor internaţionale şi naţionale, care au contribuit cu toate cele necesare pentru a duce la bun sfârşit acest proiect”, a menţionat ambasadorul Ioniţă.

Ministrul Apărării Eugen Sturza a mulţumit Alianţei Nord Atlantice şi statelor partenere, şi în special Guvernului României — stat lider al proiectului şi donator principal, Guvernului ucrainean, care a permis transportarea transfrontalieră a deşeurilor de pesticide pe teritoriul său, precum şi Guvernului polonez, pentru că a sprijinit distrugerea deşeurilor la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza.

Mai rămân 4.000 de tone de pesticide, îngropate

Potrivit colonelului Mariana Grama, managerul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, de la depozitul zonal din satul Alexăndreni au fost evacuate 31 tone de pesticide din circa 140 tone colectate de pe teritoriul municipiului Bălți, raioanelor Drochia, Edineț și Sîngerei. Pesticidele au fost încărcate în două camioane şi exportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

Substanţele au fost pregătite pentru evacuare de către o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, împreună cu reprezentanţi ai companiei E.S. Field Service Veolia din Marea Britanie.

De menţionat că acesta este ultimul lot din cele 1 269 de tone de substanțe chimice adunate în 15 depozite centrale din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Basarabeasca, Taraclia, Cahul, Dondușeni, Drochia, Leova, Soroca, Călărași, Glodeni, Comrat, Edineț, Fălești, Ceadîr-Lunga, Sîngerei și depozitul raional Ungheni, precum şi mun. Bălți.

Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova a demarat în anul 2003. Costul total al proiectului este de 2,2 milioane de euro, bani oferiţi de Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România şi Turcia.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7.245 de tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1.269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Moldova. Iar 1976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul țării noastre mai rămân 4.000 de tone de pesticide, îngropate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementării unui proiect în valoare de u milion de euro, pentru evacuarea acestora.

Sursa: www.mold-street.com

Ce părere ai?
Share.

Comments are closed.

Powered by themekiller.com