Europa și Asia Centrală sunt în tranziție spre noi forme de malnutriție

0

Raportul FAO evidențiază o creștere a obezității și a excesului de greutate – și a bolilor asociate acestor condiții

14 martie 2017, Budapesta, Ungaria  Creșterea economică și creșterea venitului pe cap de locuitor aproape au eradicat foametea în Europa și Asia Centrală. Dar, pe măsură ce țările devin mai bogate, schimbarea modelelor de consum dau naștere altor amenințări la adresa sănătății. Această „tranziție în insecuritatea alimentară” este documentată într-un nou raport publicat astăzi de FAO. 

Prezentarea generală regională a insecuritatii alimentare: Europa și Asia Centrală analizează o multitudine de date despre țară: valoarea energetică a alimentelor, indicatori ai subnutriției precum ar fi stagnarea creșterii și pierderea în greutate, anemia, excesul de greutate și obezitatea, și de asemenea informații cu privire la alimentele consumate în general de oameni. 

Raportul evidențiază un model prin care țările trec de la o etapă în care se ocupă în principal cu subnutriția și deficiențele de micronutrienți, la o etapă în care trebuie să facă față cu boli degenerative asociate cu creșterea consumului de grăsimi, zahăr, carne și produse lactate, precum și de alimente procesate. Această tranziție este adesea însoțită de un stil de viață mai sedentar. 

„Pe măsură ce urmărim structura dietelor alimentare odată cu creșterea veniturilor”, menționează economistul FAO și autorul raportului, David Sedik „descoperim că porțiunea din totalul de calorii derivate din îndulcitori, uleiuri vegetale și produse de origine animală crește, în timp ce derivatele din cereale scad. Există nuanțe importante, dar tendința generală este clară. „

Cu alte cuvinte, datele arată o tranziție către o dietă bogată în îndulcitori, grăsimi vegetale și animale, și săracă în cereale.

Acest lucru înseamnă că problemele legate de subnutriție au fost în mare parte depășite în regiune – o realizare uimitoare. Doar 7 la sută din populația din Europa și Asia Centrală trăiește în țări în care problemele de nutriție predominante sunt subnutriția și deficiențele de micronutrienți.

Cu toate acestea, problemele ce țin de malnutriția cauzată de deficiențele în micronutrienți, cum ar fi fierul, vitamina A si zincul, precum și problemele de supraalimentație reflectate în excesul de greutate și obezitatea, au ramas si au devenit mai acute. Astăzi, 13 la sută din populația regiunii trăiește în state care suferă de o „povară triplă” a tuturor celor trei probleme de nutriție (subnutriție, deficiențe de micronutrienți și supraalimentație). 

Mai îngrijorător este faptul că, 57 la sută din populația regiunii trăiește în țări în care problema principală de nutriție este supraalimentația. Potrivit raportului, 70 la sută din populația din regiune suferă de tipuri de malnutriție caracterizate predominant printr-o sarcină triplă de  malnutriție sau prin supraalimentație.

Cu toate acestea, situația nu este statică. Țările din grupul afectat mai mult de subnutriție sunt pe cale să facă tranziția la categoria țărilor cu triplă povară în anii următori.

„Deoarece mai multe țări fac tranziția către categoria cu triplă povară,” Sedik a spus, „cheltuielile de sănătate vor trebui să crească rapid și în mod substanțial pentru a face față costurilor mari de asistență medicală asociate cu mai mult diabet zaharat, boli de inimă, precum și alte boli netransmisibile legate de regimul alimentar .”

În timp ce partea 1 a raportului prezintă problema, partea 2 este dedicată soluțiilor. Acesta explorează o serie de politici promițătoare pentru abordarea și, eventual, eradicarea insecurității alimentare, adaptate la profilul de venit și de nutriție al fiecărei țări. Acestea sunt politicile care au fost încercate și s-au dovedit a fi eficiente.

Îmbogățirea alimentelor este propusă ca o opțiune de politică publică pentru țările din grupul afectat de subnutriție și deficiențele de micronutrienți. Îmbogățirea laptelui cu vitamina D, a sării cu iod, a făinei de grâu cu fier, acid folic și tiamină sunt exemple ale acestei abordări, care a fost un factor critic al îmbunătățirii consumului de micronutrienți la copii în Asia Centrală. În mod similar, bio-fortifierea folosește selectarea plantelor în procesul de reproducere pentru a crește conținutul de micronutrienți în recolte. Culturile bio fortificate ar putea fi folosite pentru a compensa conținutul de micronutrienți relativ scăzut în grâul din Asia Centrală și Caucaz, unde cerealele furnizează mai mult de 50 la sută din energia în alimentație.

Alte recomandări de politici includ:

  • reformularea alimentelor consumate constant de către populație pentru a le îmbunătăți valoarea nutritivă
  • taxe și subvenții destinate să schimbe prețurile relative ale produselor alimentare în funcție de gradul lor de valoare pentru sănătate
  • educația nutrițională pentru a informa oamenii cu privire la ceea ce constituie o dietă sănătoasă, echilibrată
  • sisteme mai eficiente de siguranță alimentară, precum și standardizarea siguranței produselor alimentare, sanitare, fitosanitare și a normelor sanitare
  • o mai bună etichetare nutrițională a produselor alimentare
  • programe de asistență alimentară, inclusiv bonuri și programe de subvenționare a produselor alimentare, prin transfer de alimente și programe de transfer de numerar.

„În această regiune, țările din Asia Centrală și Caucaz în special au făcut progrese enorme în reducerea subnutriției”, a declarat Vladimir Rakhmanin, Asistent al Directorui General și Reprezentant pentru Europa și Asia Centrala al FAO.”Dar astăzi, trebuie să ne gândim dincolo de faptul dacă oamenii consumă suficiente calorii. O dietă echilibrată, care să promoveze sănătatea este ceea ce ne dorim să asigurăm pentru fiecare copil, femeie și barbat – și mai ales pentru copiii noștri „.

Sursa: www.fao.org

Ce părere ai?
Share.

Comments are closed.

Powered by themekiller.com